Συγχαρητήρια – Ευχαριτήριο για την θεατρική παράσταση στις Μουρνιές «ΜΑΥΡΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ»

Πέρασαν 81 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης.

Ογδόντα ένα χρόνια πριν, οι κάτοικοι της Κρήτης είδαν τον ουρανό της πατρίδας τους να κρύβεται πίσω από χιλιάδες αλεξίπτωτα. Η από αέρος αποβατική «Επιχείρηση Ερμής» των γερμανικών δυνάμεων μόλις ξεκινούσε για να διαρκέσει συνολικά 12 ημέρες, που έμειναν στην Ιστορία ως «Η Μάχη της Κρήτης».

Ξεκίνησε το πρωί της 20ης  Μαΐου 1941 και έληξε δώδεκα ημέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη του νησιού από τις γερμανικές δυνάμεις. Η αντίσταση των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων, αλλά και των χιλιάδων αμάχων ήταν σθεναρή, καθυστερώντας τα σχέδια του Χίτλερ, αφού έλεγε ότι η κατάληψη της μεγαλονήσου θα γίνει μέσα σε τρεις ημέρες. Αυτό οδήγησε τους Γερμανούς κατακτητές σε άγρια αντίποινα και σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων σε χωριά της Κρήτης.

Αυτό καταγράφεται και αποτυπώνεται στην θεατρική παράσταση «ΜΑΥΡΟΙ  ΣΤΑΥΡΟΙ» που παρουσιάστηκε στις Μουρνιές Χανίων, στις 18 – 19 & 20 Μαΐου, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Αθλητικού Ομίλου Μινωταύρου.

Ήταν μια θεατρική παράσταση, που το σενάριο  έγραψαν η Κατερίνα Κανελλοπούλου και ο Γιάννης Παναγιωτάκης, βασισμένοι σε πραγματικά γεγονότα, άλλα καταγεγραμμένα και άλλα από μαρτυρίες θυμάτων και η σκηνοθεσία  έγινε από τον Μιχάλη Μηνά.

Ευχαριστούμε πραγματικά όλους τους συντελεστές, την Αικατερίνη Κανελλοπούλου τον Γιάννη Παναγιωτάκη, την Μιχάλη Μηνά, τους δεκάδες ηθοποιούς, αλλά και σε όλους που συνέβαλαν σε αυτήν την θεατρική παράσταση που παρουσίασαν σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους και αποτύπωσαν μέρος των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την Μάχη της Κρήτης.

Σε όλους που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδος να είναι η μνήμη τους Αιωνία