Ναοί Ενορίας

Ζωοδόχος πηγή

Θεμελιώθηκε το 1978, ενώ το 2002 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ενίσχυσης των θεμελίων της. Είναι τρίκλιτη, με το δεξιό κλίτος της να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αλέξανδρο και το αριστερό στην Αγία Αικατερίνη.

Στις 14 Οκτωβρίου 1990 έγιναν τα εγκαίνιά της, χοροστατούντος του νυν αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Αγία Βαρβάρα

Ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας κτίστηκε γύρω στα 1908, την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, στην είσοδο της ρεματιάς Μουρνιών – Κεραμειών και μεταξύ των χωριών Μουρνιές και Βαντές.

Η ειδυλλιακή τοποθεσία στην οποία βρίσκεται δεν επιλέχθηκε τυχαία από τους κτίτορές της, οι οποίοι ήταν μέλη της εύπορης τάξης της εποχής εκείνης. Τα αιωνόβια πλατάνια με τα άφθονα τρεχούμενα νερά σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από την πόλη των Χανίων, αποτελούσαν ιδανικό τόπο βόλτας αλλά και τέλεσης θρησκευτικών μυστηρίων.

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ήταν μοναστήρι πριν από την Άλωση και κατά το 1595 ανήκε στον ιερομόναχο Γεράσιμο Φωτεινόπουλο. Ο Γεράσιμος το είχε παραχωρήσει στο γαμπρό του Νικόλαο Μέσαρχο μαζί με την μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Μουρνιών). Με νοταριακή πράξη το 1595 το παραχώρησε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Όπως συνέβη όμως και με τις μονές Αγίου Ελευθερίου και Ζωοδόχου Πηγής, η αφιέρωση αυτή δε δόθηκε για άγνωστους σε μας λόγους. Στην απογραφή του 1637 δηλώθηκε από τον ιερομόναχο Ιερεμία Κουταλιανό, που είχε αγροτικά εισοδήματα, άρα και περιουσία. Βρίσκεται στη θέση «Πελεκάνος» στο χώρο εντός των κτημάτων του Αγίου Ελευθερίου. Διατηρείται δε και η εκκλησία και είναι σήμερα νεκροταφείο. Προφανώς είναι ένα από εκείνα τα μικρά μοναστήρια των οποίων οι μοναχοί κατέφυγαν στον Άγιο Ελευθέριο μετά την Άλωση της Πόλης.

(Πηγή: Στρατή Γιαννετάκη, Μουρνιές, η «Βηθλεέμ» του Ελληνισμού, εκδ. Κασιμάτης, Χανιά 2003, σελ. 44)

Άγιος Νικόλαος

Μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται νότια του νέου Νοσοκομείου Χανίων. Εκεί υπήρχε και παλαιά, γιατί αναφέρεται σε σιγίλλιο του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄ του έτους 1797, σωζόμενο στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής). Στην θέση που είναι κτισμένο τοποθετούν τη παλαιά πόλη, το Φωτεινάκι.

(Πηγή: Στρατή Γιαννετάκη, Μουρνιές, η «Βηθλεέμ» του Ελληνισμού, εκδ. Κασιμάτης, Χανιά 2003, σσ. 40-41)

Άγιος Παύλος

Παλαιό μικρό εκκλησάκι στη θέση Βαντέ.

Τίμιος Σταυρός (μετόχι Μούρμουρα)

Στο παλαιό τούρκικο Μετόχι Μούρμουρα (Ξενάκη σήμερα) είναι και αυτό πολύ μικρό. Έχει αναστηλωθεί από τους ιδιοκτήτες του μετοχιού, κληρονόμους Ξενάκη.

Άγιος Ευτύχιος

Μικρό εκκλησάκι στην περιοχή μετοχίου Σακήρ-Μπέη. Κτίστηκε το 1985 από την οικογένεια Κυμινουλάκη και άλλους.

(Πηγή: Στρατή Γιαννετάκη, Μουρνιές, η «Βηθλεέμ» του Ελληνισμού, εκδ. Κασιμάτης, Χανιά 2003, σελ. 40)