Εορτασμός 25ης Μαρτίου (Μουρνιές, 24-3-2022)

Η ενορία μας τίμησε τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου συμμετέχοντας στην εκδήλωση που οργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Μουρνιών την Πέμπτη 24 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Η εκδήλωση περιλάμβανε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, ομιλία από τον θεολόγο του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων κ. Μέμο Γεώργιο και κατάθεση στεφάνων από Σχολεία Φορείς και Συλλόγους της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μνημείο της Πλατείας 1833 .

Στη Δοξολογία,την οποία τέλεσε ο εφημέριος του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής π. Ιωάννης Δρακακάκης, παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Χανίων κ. Μιχαηλάκης Στυλιανός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μουρνιών κ. Σχοινάς Μιχαήλ, Μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Μουρνιών, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων αλλά και μαθητές με συνοδούς εκπαιδευτικούς από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της ευρύτερης περιοχής μας.

Στην εόρτιο ομιλία που παρέθεσε, ο κ. Μέμος αναφέρθηκε στην καθόλου τυχαία σύνδεση της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία πρώτα οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των Αγώνων του Έθνους εμπνεύστηκαν. Παράλληλα μνημόνευσε τα πολυάριθμα κινήματα και εξεγέρσεις που πραγματοποίησανοι κάτοικοι της Κρήτης στην προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τον τουρκικό ζυγό, με ιδιαίτερη αναφορά στο κίνημα των Μουρνιών του 1833.

Εκείνο το οποίο δεν παρέλειψε να επισημάνει ήταν η οικουμενική διάσταση τόσο του Ελληνισμού όσο και της Ορθοδοξίας, που διαδραμάτισε ασφαλώς σημαντικό ρόλο στην έναρξη της Επανάστασης από την Μολδοβλαχία αλλά και στην εκδήλωση φιλελληνικών αισθημάτων ή δράσεων από λαούς άλλων χωρών. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας ως κρίσιμου όρου επιβίωσης, ευημερίας και προκοπής ενός λαού τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και σε περιόδους προκλήσεων, ταραχών ή επιθετικών ενεργειών.

Η ενορία μας εκφράζει τη χαρά της που σε κλίμα ενότητας, συγκίνησης και ανθρώπινου ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε κι εφέτος ο εορτασμός της επετείου του 1821 στην περιοχή μας.