Εκδήλωση στις 27 Σεπτεμβρίου για το Κίνημα των Μουρνιών

Κίνημα των Μουρνιδών

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μία πολύ ωραία εκδήλωση στις Μουρνιές Χανίων, αφιερωμένη στο Κίνημα των Μουρνιδών (Μουρνιών 20-9-1833), από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την Δημοτική Κοινότητα Μουρνιών.

Ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώον που ευρίσκεται στην πλατεία 1833, στις Μουρνιές. Συγκινητική ήταν η μεταφορά και τοποθέτηση οστών των απαγχονισθέντων του κινήματος στο ηρώον, τα οποία φυλάσσονται στην ενορία Μουρνιών.

Ακολούθησε ομιλία από την κυρία Ζαχαρένια Σημανδηράκη,  στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής και η οποία μας παρουσίασε πολλές πτυχές του κινήματος αλλά και το τι προηγήθηκε από αυτό. Σημαντική ήταν και η προβολή φωτογραφικού υλικού και ιδιαίτερα η φωτογραφεία της σημαίας του κινήματος, που φυλάσσεται και  εκθέτεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Μουρνιών, κύριο Μιχαήλ Σχοινά, ο οποίος είχε την ιδέα να αναδείξει το θέμα και να μάθουμε αρκετά για το κίνημα των Μουρνιδών και για τους αγώνες που έκαναν οι Κρητικοί.

Παρευρέθηκαν, ο Αντιπεριφεριάρχης Χανίων κύριος Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κύριος Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Μουρνιών κύριος Μιχαήλ Σχοινάς, οι εφημέριοι της ενορίας Μουρνιών πατήρ Ιωάννης Δρακακάκης και ενορίας Κυπαρίσου Κυδωνίας πατήρ Δημήτριος Κατσιαδάκης, όπως επίσης οι πρώην Δήμαρχοι Μουρνιών και Ελευθερίου Βενιζέλου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής και αρκετός κόσμος.

Σε μια εποχή που δεν διδάσκεται στα σχολεία η ιστορία και ιδιαίτερα η τοπική ιστορία, είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων ώστε να μάθουμε όλοι μας αλλά ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές ότι τίποτε δεν χαρίζεται αλλά χρειάζονται αγώνες και θυσίες. Επιπλέον τέτοιες εκδηλώσεις είναι τιμή και μνημόσυνο για όλους αυτούς που αψήφησαν κινδύνους και απειλές, για να απολαμβάνουμε εμείς οι νεότερες γενιές την ελευθερία μας.

Ακλουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Πατήστε την παρακατω φωτογραφία για να ανοίξει το άλμπουμ