Βιβλίο: “Βιοιατρική Τεχνολογία – Ναπολεόντειων πολέμων – Ελληνικής Επανάστασης 1808-1828 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821 Ιωάννης Α. Καποδίστριας Αυτόν τον Ιωάννη τι τον κάνατε; (Ερώτημα Ρωσίδας Προσκυνήτριας προς τους Έλληνες στον ΙΝ Αγίας Τριάδας Αθηνών)”, εκδ. Periopton.gr του δρ. Κων/νου Σ. Μαμμά.

γράφει ο Νικόλαος Χ. Χριστοδουλάκης, θεολόγος – συγγραφέας

Με μεγάλη μας χαρά λάβαμε ένα ακόμη βιβλίο του γνωστού ιατρού΄ δρ. Κων/νου Σ. Μαμμά με τίτλο “Βιοιατρική Τεχνολογία των Ναπολεόντειων πολέμων και της Ελληνικής Επανάστασης 1808-1828, Ιωάννης Α. Καποδίστριας”.

Το θέμα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, έλειπε στη Βιβλιογραφία που τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε και μάθαμε αλήθειες που αγνοούσαμε.

Είναι μεγάλη υπόθεση, όταν ο συγγραφέας καταπιάνεται μ’ ένα θέμα, που έχει να πει ή ν’ αποδείξει κάτι καινούργιο. Αυτό ο συγγραφέας – ερευνητής το επιτυγχάνει καταπληκτικά, γιατί τον ενδιαφέρει η αλήθεια κι όχι τα νεοταξικά κατασκευάσματα των κατ’ επάγγελμα και καριέρα ιστορικών, που τις τελευταίες δεκαετίες μας βομβαρδίζουν με ιστορικά ιδεολογήματα, που στόχο έχουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε, ότι είμαστε Ορθόδοξοι και Έλληνες.

Είναι εκπληκτικό σ’ αυτή τη μελέτη να μαθαίνεις ποια ήταν η υγειονομική κατάσταση των αγωνιστών του 21, πόσοι γιατροί και πως με τα πρωτόγονα μέσα της εποχής πάλεψαν να σώσουν ζωές και να κρατήσουν ζωντανό τον Αγώνα του Έθνους των Ελλήνων.

Για άλλη μια φορά θαυμάζεις αυτούς τους ανθρώπους, που ξεκίνησαν κάτι το ακατόρθωτο και το κράτησαν για δέκα ολόκληρα χρόνια απέναντι σε μια αυτοκρατορία και τις μηχανορραφίες των μεγάλων δυνάμεων της εποχής.

Σπουδαία είναι ακόμα η έρευνα του συγγραφέα για τον μεγαλύτερο Έλληνα διπλωμάτη και πολιτικό του 18ου και 19ου αιώνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια, που παρακολουθεί και καταγράφει την εξέλιξή του από την Κέρκυρα, μέχρι και την δολοφονία του στο Ναύπλιο το 1831.

Πόσοι Έλληνες ξέρουμε για την μεγαλοσύνη αυτού του τιτάνα της διπλωματίας και της πολιτικής, που θυσίασε τα πάντα για την πατρίδα του και την ανάσταση σε κρατική οντότητα του Ελληνικού Γένους.

Αισθάνεσαι περήφανος διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, όταν βλέπεις έναν Έλληνα να πρωταγωνιστεί στα διπλωματικά δρώμενα της Ευρώπης, ως εκπρόσωπος της αυτοκρατορικής Ρωσίας, αλλά ποτέ να μην ξεχνά την πατρίδα και τους συμπατριώτες του.

Το ίδιο περήφανος αισθάνεσαι, να βλέπεις πάντα μέσα απ’ αυτή τη μελέτη, πως πρόκοψαν χιλιάδες Έλληνες στην Τσαρική Ρωσία, είτε ως έμποροι και επιχειρηματίες και αργότερα μέγιστοι ευεργέτες του Γένους, είτε ως στρατιωτικοί στον αυτοκρατορικό στρατό, με κορυφαίο τον αρχηγό της επανάστασης του 1821 μαρτυρικό Αλέξανδρο Υψηλάντη, που όταν ηττήθη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και κατέφυγε στην Αυστρία των Αψβούργων, τον καταδίκασαν σε αργό θάνατο επτά ετών στις φυλακές και στα κάτεργά τους, μόλις στην ηλικία των τριάντα έξι ετών.

Δόξα και τιμή σ’ όλους αυτούς τους αγωνιστές, επώνυμους και ανώνυμους, που πέτυχαν το θαύμα σε πείσμα εχθρών και “φίλων” του Γένους και πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα, που μας έδωσε μια ιστορική πηγή, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, όσων θέλουν να μάθουν την αλήθεια για την Επανάσταση του 1821.