Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2022

Από αύριο Καθαρά Δευτέρα ξεκινά μια ξεχωριστή περίοδος για την Εκκλησία μας. Με τη χάρη του Θεού εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, σε μια περίοδο μετανοίας, νηστείας, προσευχής και έντονου πνευματικού αγώνα.

Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα μακρύ και κοπιαστικό πνευματικό ταξίδι, που προορισμό έχει το Πάσχα και την κοινωνία μας με τον Αναστημένο Χριστό.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ανοίγει «τό στάδιον τῶν ἀρετῶν» όπως ψάλλει ἡ φιλόστοργη Εκκλησία μας.

Είναι η περίοδος των επτά εβδομάδων θρησκευτικού βιώματος και βαθιάς πνευματικής ζωής, αυτοκριτικής και προσευχής.

Περίοδος κατά την οποία ο πιστός πορεύεται. Η Εκκλησία μάς προσκαλεί να αντισταθούμε στην απολυτοποίηση της αδιαφορίας. Μας καλεί να ξεφύγουμε από τις όποιες κακίες μας, πού ταλανίζουν και εμάς και την κοινωνία μας και τον κόσμο μας.

Η φετινή Σαρακοστή διανοίγεται δυστυχώς εμπρός μας σε ημέρες δύσκολες και ζοφερές. Σε ημέρες μίσους, έχθρας, εγωισμού και έντονου παραλογισμού.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε όλοι μας τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι σκέψεις μας καθημερινά βρίσκονται στον πολύπαθο Ουκρανικό λαό, που σηκώνει μόνος του τον βαρύ και αβάσταχτο Σταυρό του μαρτυρίου.

Φαίνεται δυστυχώς πως οι ευαγγελικές αρετές της πίστης, της μετάνοιας, της αδελφοσύνης και της αγάπης για τον πλησίον εκλείπουν από πολλούς αδελφούς μας που θέλουν να ονομάζονται Χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι.

Οφείλουμε λοιπόν γρήγορα όλοι μας να συνέλθουμε πριν να είναι πολύ αργά.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αδελφοί μου, μάς ανοίγει ένα δρόμο, το δρόμο της αγάπης, της προσευχής, της ταπείνωσης, της σιωπής, της περισυλλογής. Μας ανοίγει ένα δρόμο για άσκηση ενάντια στην καθημερινότητά μας, ενάντια στα πάθη μας. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, με ορατή την παγκόσμια απειλή πού κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις επιπτώσεις της στο πολιτικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι», κυρίως όμως την ηθική και πνευματική ύφεση και παρακμή θεσμών και προσώπων, η Εκκλησία του Χριστού αντιπαραθέτει τον ασκητισμό της.

Σ’ έναν κόσμο που χόρτασε «πολιτισμό», υποκρισία και ψέμα, η Εκκλησία  προσφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου: αγάπη, ειρήνη, μετάνοια, συμπόρευση και ταπείνωση.

Πώς χρειάζεται να ζήσομε την περίοδο αυτή; Ακούσαμε από την υμνολογία να περιγράφεται ο τρόπος: «καί ἀναλαβόντες τήν πανοπλίαν τοῦ Σταυροῦ, τῷ ἐχθρῷ ἀντιμαχησώμεθα ὡς τεῖχος ἄρρηκτον κατέχοντες τήν πίστιν καί ὡς θώρακα τήν προσευχήν καί περικεφαλαίαν τήν ἐλεημοσύνην, ἀντί μαχαίρας τήν νηστείαν, ἥτις ἐκτέμνει ἀπό καρδίας πᾶσαν κακίαν» (ιδιόμελον των αίνων της Κυριακής της Τυρινής).

Ἡ Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μία ευκαιρία για μία πορεία προς τον Παράδεισο, τον

Παράδεισο της αγάπης και της αιωνιότητας.

Δηλαδή η Εκκλησία την περίοδο αυτή μάς καλεί να αλλάξουμε νοοτροπία. Μας καλεί να μεταμορφωθούμε και να ταπεινωθούμε. Να δυναμώσουμε τις προσευχές μας για αγάπη και τις δεήσεις μας «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». Μας καλεί να ζητήσουμε συγχώρεση και να συγχωρήσουμε.

Μας καλεί όμως και να μετανοήσουμε. Όλοι μας.

Να απεκδυθούμε τον εγωιστή εαυτό μας, να αποστραφούμε τις κοσμικές έριδες και να ζητήσουμε το έλεος του Θεού για ειρήνη στον κόσμο.

Καλή μετάνοια και καλή και ευλογημένη Σαρακοστή