Χορωδίες

Βιογραφικό σημείωμα των χορωδιών «η Ζωοδόχος Πηγή» της ενορίας Μουρνιών

Η χορωδία ενηλίκων «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» της ενορίας Μουρνιών δημιουργήθηκε το 2014, έπειτα από πρωτοβουλία του οικείου εφημέριου π. Ιωάννου Δρακακάκη. Τον επόμενο χρόνο έκανε τα πρώτα της βήματα και η παιδική χορωδία, ενώ σε σύντομο χρόνο διάστημα συστάθηκε και η ορχήστρα της Ενορίας. Χοράρχης, ενορχηστρωτής και υπεύθυνος διδασκαλίας των τραγουδιών είναι ο μουσικός και ιεροψάλτης της ενορίας Δημήτριος Κολλίντζας.

Σήμερα η χορωδία ενηλίκων μετράει 50 και πλέον μέλη, ενώ η παιδική χορωδία τουλάχιστον 30 μέλη. Σκοπός των χορωδιών είναι η κοινωνία των ανθρώπων μέσω της μουσικής, η γνωριμία με το αστείρευτο ρεπερτόριο της έντεχνης αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, καθώς και η ανάπτυξη μίας πολιτιστικής και καλλιτεχνικής όασης σε ενοριακό επίπεδο αλλά και ευρύτερα στα πλαίσια της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου και της πόλης των Χανίων.

Παρά τα λίγα χρόνια από την δημιουργία τους, οι δύο χορωδίες έχουν παρουσιάσει ένα μεγάλο αριθμό συναυλιών εντός των ορίων της ενορίας Μουρνιών αλλά και εκτός αυτής, όπως στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας & Αποκορώνου, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου Χανίων, στο Πνευματικό Κέντρο της Αντιπεριφέρειας Χανίων και στο Θέατρο Χανίων «Μίκης Θεοδωράκης». Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς της πόλης μας. Έπειτα από την τιμητική πρόσκληση εκ μέρους του Μητροπολίτη μας η χορωδία μας συμμετείχε στην κεντρική εορταστική εκδήλωση του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Μαρτυρία» για τα 26 χρόνια λειτουργίας του. Ιδιαίτερα ευμενή σχόλια δέχτηκε και για την παρουσία της σε δύο φεστιβάλ Χορωδιών στα Χανιά, το 2018 και το 2019.

Παράλληλα, συχνή και ιδιαιτέρως τιμητική αλλά και γεμάτη χαρά είναι η συμμετοχή των χορωδιών σε φιλανθρωπικές συναυλίες και εκδηλώσεις. Παράδοση θεωρείται πλέον η ετήσια επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο Χανίων για την απόδοση καλάντων παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, όπως και σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα της πόλεώς μας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, το ακριβότερο δώρο που έχουν λάβει όλα τα μέλη των χορωδιών μας είναι η βίωση όμορφων και έντονων στιγμών, σημαντικό όπλο κατά των δύσκολων συγκυριών της καθημερινότητας, δώρο που προσπαθούμε να το επιστρέφουμε σε κάθε μας εμφάνιση πολλαπλασιαστικά.