Η σπουδαιότητα της ένωσης της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα
του Νικολάου Χ. Χριστοδουλάκη, θεολόγου – συγγραφέα
Η 1η Δεκεμβρίου 1913 είναι μια επέτειος ορόσημο για την νεότερη ιστορία της Κρήτης, γιατί μετά από συνεχείς επαναστάσεις, που κράτησαν από το 1821 μέχρι το 1897, οι πρόγονοί μας έζησαν την δικαίωση των αγώνων τους.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό που πέτυχαν, γιατί εκείνη την εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ακόμα δυνατή κι εκτός των άλλων είχαμε στην Κρήτη 150.000 Τουρκοκρητικούς.
Οι νικηφόροι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-1913 είχαν τελειώσει, η Ελλάδα μας ζούσε μέρες και στιγμές εθνικού μεγαλείου, αφού με ηγέτες τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και τον αξεπέραστο Ελευθέριο Βενιζέλο κατάφερε να ελευθερώσει την Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου διπλασιάζοντας έτσι την έκταση και τον πληθυσμό της.
Τα Χανιά κι όλη η Κρήτη εκείνη την ημέρα βλέποντας την Ελληνική σημαία να αναρτάται στο Φρούριο Φιρκά, έζησαν στιγμές που δεν περιγράφονται, η δε δοξολογία που έγινε στον ιστορικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου με την παρουσία του Βασιλιά, του Πρωθυπουργού, των πολέμαρχων των αγώνων της Κρήτης μας Χατζημηχάλη Γιάνναρη και Αναγνώστη Μάντακα, αλλά και τις χιλιάδες του λαού μας έγραψαν ΙΣΤΟΡΙΑ, που εμείς οι μεταγενέστεροι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.
Το χρωστάμε στους αγώνες και στις θυσίες τους το χρωστάμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας.
Τα γράφομε αυτά, γιατί ως Χανιώτες έχομε παραμελήσει, αν όχι ξεχάσει τους ηρωϊκούς προγόνους μας, όταν τέτοια ιστορικά γεγονότα δεν τα προβάλλομε και δεν τα τιμούμε, όπως πρέπει κι όπως τους αρμόζει.
Υποβαθμίσαμε την πόλη μας, αναδεικνύουμε μνημεία επιλεκτικά και δυστυχώς όσα νομίζαμε, ότι προβάλλουν την τουριστική βιομηχανία μας κι έχομε αφήσει στην τύχη του το Μνημειακό συγκρότημα του Γαλατά που θυμίζει, ότι η Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941, έγινε κυρίως στα Χανιά και στα περίχωρα τους, όπως και με το άγαλμα της Ελευθερίας στο Ακρωτήρι καθώς και τους Ιταλικούς στρατώνες, που τους αφήσαμε ερείπια σχεδόν στο κέντρο της πόλης μας.
Αλήθεια πόσοι Χανιώτες σήμερα ξέρουν, γιατί στήθηκε αυτό το άγαλμα στο Ακρωτήρι;
Να θυμίσουμε σ’ όλους τους άρχοντες μας, ότι τα Χανιά από το 1913 μέχρι και το 1955, ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης με γενικό διοικητή υπουργό.
Τι είναι σήμερα τα Χανιά πέρα από ένας αξιόλογος Τουριστικός προορισμός; Μια πόλη της Ελληνικής επαρχίας, ομολογουμένως όμορφη, όπως την έφτιαξαν οι πρόγονοι μας, αλλά που σήμερα «πουλά» τις ομορφιές της και νοικιάζει τα σπίτια της με βραχυχρόνια μίσθωση κι είμαστε όλοι … περήφανοι.