Ακάθιστος Ύμνος

Ζούμε δυστυχώς σε ένα δαινομοκρατούμενο κόσμο. Έκφραση βαθιάς θλίψεως ζει η καρδιά μας μπροστά σε τέτοια φαινόμενα και σε τέτοιες καταστάσεις.

Να κατανοήσουμε ότι ο άνθρωπος, όταν απομακρυνθεί από τον Θεό και από την Παναγία, δυστυχώς είναι ικανός για τα πάντα. Για να γίνει το κακό αρκεί και μόνο ένας άνθρωπος. Για να γίνει το καλό χρειάζονται πολλοί άνθρωποι να συνεργαστούν κάτω από την Σκέπη της Παναγίας. Έρχεται η Παναγία και μας δείχνει τι θα πει Μάνα, τι θα πει αγκαλιά, στοργή, τρυφερότητα.

Μία ψυχή που συζητά με την Παναγία και λαμβάνει νόημα στην ζωή της από την Παναγία, δεν μπορεί παρά να ακολουθεί το δρόμο της Παναγίας, που είναι ο δρόμος της αγάπης, της συγχωρητικότητος, της καλοσύνης, της στοργής, της ταπείνωσης. Δεν μπορεί ένα παιδί της Παναγίας να ακολουθεί τον δρόμο της βίας, της τρέλας, της εγκληματικότητος, τον δρόμο του διαβόλου, ο οποίος σκορπά πόνο και θλίψη στις καρδιές των ανθρώπων.

Προσφεύγουμε στην Παναγία μας για να αντλήσουμε δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία, την οποία την έχουμε πολλή ανάγκη.

Θα ακούσομε την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου και θα πούμε στην Παναγία μας: «Χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐγείρονται τρόπαια• χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐχθροὶ καταπίπτουσι».

Θα πάμε στους ναούς για να αντλήσουμε δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα από την Παναγία, όχι μόνο από συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, αλλά από το πνευματικό γεγονός, γιατί η Θεοτόκος είναι κατεξοχήν πνευματικό μυστήριο. Τα τρόπαια που εγείρει η Θεοτόκος είναι τα τρόπαια που έχει ανάγκη η ζωή μας. Τα τρόπαια της αγάπης, της ανθρωπιάς, της καλοσύνης, της συγχωρητικότητας. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αν αποκτήσουν ισχύ και δύναμη και εξουσία, αν κυριαρχήσουν πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, ότι αυτά τα τρόπαια θα τους χαρίσουν ευτυχία και ευμάρεια.

Η Παναγία μας λέει ότι τα τρόπαιά μας είναι η καλοσύνη μας και η αγάπη στους γύρω μας, είναι η ταπείνωση, η ανεξικακία, οι πνευματικές αρετές, η ζωή της αυτοπαράδοσης στο θέλημα το Θεού.

Με την βοήθειά της Παναγίας οι εχθροί καταπίπτουσι. Όχι μόνο αυτοί οι εχθροί που επιβουλεύονται την ειρήνη και την ασφάλεια στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως οι εσωτερικοί εχθροί, αυτοί που έχουμε μέσα μας, οι οποίοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους εξωτερικούς εχθρούς. Ο εγωισμός μας, η άρνησή μας να συνυπάρξουμε με τον συνάνθρωπο, ο ατομισμός, η ατομοκρατία, το προσωπικό μας συμφέρον. Αυτοί είναι οι εχθροί της Παναγίας, που την προσεγγίζουν σαν κάτι ξένο. Όποιος δεν έχει το φρόνημα της Παναγίας είναι εχθρός της Παναγίας και το φρόνημα της Παναγίας είναι το φρόνημα της Εκκλησίας, το φρόνημα της εν Χριστώ Πνευματικής και Μυστηριακής ζωής. Καλούμαστε να πορευόμαστε με ταπείνωση, με σεβασμό, με υπακοή, με αγάπη, όπως πορεύθηκε και η ίδια.

Καλούμεθα από αυτό το Οικουμενικό Θεομητορικό Κέντρο να λάβουμε, δύναμη, αισιοδοξία και κουράγιο.

Το θέλημα της Παναγίας είναι, να παραδώσουμε την ύπαρξή μας στην Χάρη Της. Κάθε υποτιθέμενη δύναμή μας, να την παραδίδουμε στην Χάρη Της, για να ενεργεί η δική Της δύναμη και η δική Της Χάρη, που την έχουμε τόσο πολλή ανάγκη στην ζωή μας.

Να παρακαλέσουμε την Παναγία μας, να αναλάβει το κουμάντο της ζωής μας και να την βάλουμε στην ζωή μας, να της καταθέσουμε την αποτυχία και την απόγνωσή μας, η οποία επήλθε, γιατί την παραμερίσαμε από την ζωή μας. Να την καλέσουμε και να την αφήσουμε να κουμαντάρει την ζωή μας για να μας σκεπάσει να μας οδηγήσει με την Χάρη Της».

Χρόνια Πολλά